Crama Sâmburești la Brânzeturi cum se… cuVin ediția #45

Pana acum am degustat vinuri de la o multitudine de crame, unele mai noi si altele mai vechi. Unele din zone recunoscute, ca valea calugareasca, altele din Dobrogea si chiar de peste hotare din Moldova. Cu aceasta editie vom vorbi despre o crama olteneasca, cu istoric bogat si plin ca vinurile pe care le creeaza, Crama S.

Multumesc inca o data organizatorilor ASBO și DictionarCulinar.ro, cat si gazdei noastre Ribs House. Ma bucur ca fac parte din aceasta asociatie plina de oameni minunati, diferiti, plini de entuziasm si curiozitate.

Sâmburești, podgorie, crama, istorie, vin

Strugurii nu se fac asa oricum. Este nevoie de o sumedenie de lucruri pentru a ajunge la crearea unui vin de exceptie. Trebuie luat in considerare solul, pozitia geografica, clima, umiditatea, forma de relief si multe altele.

In cazul cramei Sâmburești toate aceste detalii au coincis in zona de tranzitie dintre dealurile si colinele podisului Getic. Mangaiata de apele Oltului la vest si protejata de vanturile nordice de muntii Carpati, crama Sâmburești exceleaza in vinuri.

Istoria acestei crame este inca de pe vremea lui Mihai Viteazul, de prin 1521. Trecutul tumultos si istoria locului, care a dainuit prin secole ar trebui sa transforme aceasta crama intr-un monument istoric romanesc.

Prezentarea asocierilor culinare de la degustare

Seara a inceput frumos si calm, ca de obicei. Prieteni care se intalnesc la un pahar de vin, intr-un restaurant placut, pentru a se educa impreuna si pentru a descoperi frumoasa lume a vinului si branzei.

De aceasta data am avut cinci soiuri din care ne-am desfatat. Acestea sunt dupa cum urmeaza.

  1. Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France
  2. Domeniile Sâmburești Chardonnay + Havarti
  3. Domeniile Sâmburești Rose + Cascaval Sofia
  4. Domeniile Sâmburești Feteasca Neagra + Emmentaler Delaco
  5. Domeniile Sâmburești Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Branzeturi cum se…cuVin

Ca de obicei gusturile au fost impartite. Avem iubitori de vinuri ale, altii de roze si altii de rosii. Unora le plac vinuri dulci, altora seci. Sunt persoane care le place vinul cu o aciditate mai mare si altii care le plac cele cu aciditate mica. Branzeturile sunt diferite si fiecare avem cate o favorita. Asa ca deciziile sunt grele, gusturile se mai si schimba, dar experientele dainuie.

Alegerea serii

Pentru ca am avut doua favorite, voi spune cate ceva despre fiecare si voi incheia cu castigatorul.

In ordinea in care au fost service, primul pe lista a fost Chardonnay-ul cu Havarti. Vinul are o aciditate medie si un gust desavarsit. Havarti este o branza daneza, obtinuta din laptele de vaca, aromata si extrem de cremoasa. Impreuna sunt aproape de nedescris.

Favoritul numarul doi a fost Merlot impreuna cu Grana Padano. Merlot-ul este un var apropiat al Cabernet Sauvignon. Acesta este un soi versatil, cu un gust rotund, cu tente de prune, afine si ciocolata. Grana Padano este recunoscuta pentru textura granulata si aroma de nuci si alune, cat si gustul fin, dulceag si usor sarat. Impreuna, acest deliciu culinar a fost de neegalat. Din acest motiv am considerat ca este si castigatorul serii.

Vinul rosu e mai bun in doi!

Cuvinte de incheiere

Inca o editie reusita a acestui proiect, care a reusit sa ne aduca cu atat mai aproape. Ca si la celelalte degustari ne-am distrat, am comunicat, ne-am simtit bine si mai ales am invatat cate ceva nou. De aceasta data toata lumea de la degustare a stiut ca paharul de vin se tine intotdeauna de picior. Felicitari noua, sunt sigur ca vom reusi.

Ca intotdeauna, voi incheia asociind vinul si branza prin cateva cuvinte cheie.

Vinul = maturitate; branza = finete iar impreuna dau nastere unei romante!

2 comentarii la „Crama Sâmburești la Brânzeturi cum se… cuVin ediția #45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.