Prince Matei – 5 vinuri selecte de Dealu Mare

Joi am avut ocazia sa incercam o crama noua pentru mine,Prince Matei. Inarmati cu 5 vinuri diferite ca aroma, culoare, vechime si gust. Degustarea a inceput cu o scurta prezentare din partea domnului Costel Cainamisir, reprezentatul oficial al cramei. Acesta a fost urmat de somelierul Vasile Ghimpu, un om plin de umor, gusturi rafinate atat in ale bauturii cat si ale mancarurilor.

Acesta ne-a povestit cu un mare entuziasm despre vin, mancare, experiente traite, dar mai ales vinurile cramei Prince Matei si istoria acesteia. Ca si prezentare a fost o gura de aer proaspat, jovial, rosu in obraji, cu paharul de vin in mana si cu zambetul pe buze.

Vasile Ghimpu – somelierul serii cu o experienta de 16 ani

Acesta a fost evenimentul Branzeturi cum se…cuVin numarul 46, organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro

Prince Matei, crama, podgorie si cateva detalii

Asezata pe dealurile Tegăneanu și Zorilor, crama are in posesie un terroir de 70 de hectare. Acestea sunt plantate de acum 40 de ani cu o vie extraordinara. Cu siguranta stiti expresia ” Sa imbatranesti ca vinul „, de aici vine! Crama este prima crama de langa buzau, din zona Dealu’ Mare, recunoscuta pentru vinurile excelente si pentru cele mai multe zile insorite din tara.

Vinuri Prince Matei

Mi-as fi dorit sa putem merge la aceasta crama in urmatorul articol pe care il voi scrie despre Evadare la Dealu Mare dar a ramas pentru alta data. Oricum, in acest moment crama este intr-o renovare. Este deja inceputa constructia unei crame noi si a unui hotel cu 50 de camera pentru vizite mai in detaliu. Cel mai probabil vor fi gata peste doi ani. Asa speram si noi, cei din blogosfera olteneasca, pentru ca vrem sa ii vizitam in deplasare, pe terenul propiu.

Decantarea Vinului

Vinurile Prince Matei

Am avut nenorocul de a nu primi la timp branzeturile cu care trebuiau asociate vinurile. Cu toate astea, mancarea de la restaurantul C-House Milano a completat. Este prima data cand facem o degustare la acest restaurant si sper sa mai fie si multe altele. Mancarea a fost dementiala, localul aranjat cu stil, modern si o servire de calitate.

Ca sa revin la vinuri, am avut de impartit asa:

  1. Domeniile Prince Matei Bistrot Alb (Feteasca Regala + Feteasca Alba),
  2. Domeniile Prince Matei Bistrot Rose (Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir),
  3. Domeniile Prince Matei Bistrot Rosu (Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon),
  4. Domeniile Prince Matei Petit Matei (Merlot 2017)
  5. Domeniile Prince Matei Prince Matei (Merlot Rezerva 2013).

Un mic secret, unul dintre aceste vinuri este singurul Merlot din Romania, medaliat cu aur la internationalele de Merlot. Va las pe voi sa le incercati si sa va decideti. (2017)

Vinul serii

Am fost impresionat de toate vinurile degustate de la aceasta crama, mai putin Roze-ul. In trecut am mai ales ca preferate vinuri albe, dar azi revin la origini. Vinul rosu a fost reprezentativ, asa cum era de asteptat. Aroma, textura, mirosul cat si feeling-ul de dupa prima gura au fost extraordinare.

Fiecare papila gustativa a fost in extaz, fiecare simt deschis si fiecare vin o placere. Mi-au lipsit putin branzeturile, dar aceste vinuri nu mai aveau nevoie de completare.

Merlot-urile au fost geniale, iar cupajul de rosu sublim. Decizia de a alege unul dintre cele trei vinuri este una grea de aceasta data. Daca as putea as fugi cu toate trei acasa. Un menaj a quatre prelungit de-a lungul mai multor zile.

Cu toate acestea, voi alege preferatul serii ca fiind cupajul, Bistrot Rosu. Un vin sec, matur, potent. Tinut in butoaie de stejar se simtea mirosul puternic de lemn de stejar. Mai mult, se resimtea si in gust. Usor usor m-am simtit transpus intr-o padure, iar celelalte arome ale vinului sau contopit in peisaj.

Acest cupaj as putea sa il beau in fiecare seara. Combinatia de Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon este un dar de la zei.

Final

Oameni frumosi, deschisi si pusi de degustat. Asa as putea descrie aceasta seara minunata in compania bloggerilor si a invitatilor nostri. Sper ca aceste evenimente sa continue lunar si sa descoperim impreuna cat mai multe crame romanesti.

Vinul a fost divin, mancarea de la C-House suculenta si per total o experienta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.