Chateau Vartely de Ziua Basarabiei
Anul acesta ne-am gândit să sărbătorim ziua Basarabiei cu o zi mai devreme. Așa că duminică, pe 26, ne-am strâns la Crama 91, pregătiți pentru o degustare specială. Nu este prima cramă moldovenească cu care am avut de a face, dar cu siguranță Château Vartely este una dintre cele mai bune.
Pentru cei care nu știau, Basarabia(denumire țaristă din anul 1812 prin tratatul de la București), și-a proclamat independența față de Rusia Bolșevică la sfârșitul anului 1917. Apoi, pe 27 martie 1918, a urmat unirea Basarabiei cu Regatul României, devenind provincie românească. Această stare a durat 22 de ani, până la 28 iunie 1940, când Uniunea Sovietică, urmărind punerea în practică a pactului Ribbentrop-Molotov, a dat un ultimatum României de a ceda Basarbia. La 48 de ore după ce a fost forțată să cedeze, armata roșie a ocupat Basarabia, iar forțele române s-au retras la vest de Prut.
Pentru mine, acesta este un moment tragic în istoria noastră. Acesta atestă importanța aliaților strategici, care pe acea vreme, erau sublimi dar lipseau cu desăvârșire.
Chateau Vartely și vinurile Moldovenești
Invitatii serii au fost Svetlana, din partea cramei și Adelina, de la Vinul.ro. Ambele ne-au încântat cu prezența și cu zâmbetul perpetuu care nu le-a părăsit nici măcar pentru o secundă. Prezentarea cramei și a vinurilor a fost făcută de Svetlana, care este un somelier desăvârșit, aproape la fel de bună cum este ca orator.
Cu sediul în orașul Orhei, la nordul Chișinăului, crama a fost construită pe stâncă, în locul unei foste cariere de piatră. Vederea spre apus face vizitarea cramei cu atât mai spectaculoasă. Sper să ajung pe acolo cât mai curând.
Fun Fact! – Traducerea cuvântului Vartely este „loc pentru cetate”
Am descoperit cu stupoare, că vinurile Moldovenești se exportă cu foarte mare succes în peste 90 de țări din întreaga lume. Țara care importă cele mai multe vinuri moldovenești este China. Château Vartely exportă vin în 25 de țări în acest moment, România fiind principalul importator.
Unul din vinurile care se pot găsi în special în Moldova, este conceput în 1969. Produs și de Château Vartely, soiul Viorica este la foarte mare căutare. Numele său este cel al soției cercetătorului care a creat soiul.
Mâncare și vinuri
Cei de la Crama 91 s-au poziționat presus așteptărilor noastre, cu mâncăruri delicioase și estetice.
De această dată am avut o seară grea, dar binevenită. Nu este o treaba ușoară să deguști 8 vinuri într-o după amiază însorită de duminică. Vinurile au fost după cum urmează:
- Totem Viorica (sec)
- Totem Rose Fetească Neagra (sec)
- Inspiro Rose (demisec)
- Totem Rara Neagra (sec)
- Individo Rară Neagra + Fetească Neagră (sec)
- Cameo Saperavi (sec)
- Taraboste CS+ Merlot (sec)
- Cameo Sauvignon Blanc Late Harvest (desert)
Pe placul meu au fost numărul 1, 3, 5, 6 și 7. Cam multe aș tinde să spun! Motivul din care mi-au plăcut așa de multe, este pentru că au avut un echilibru extrordinar între taninul și aciditatea vinului. Am avut parte de vinuri seci, așa cum îmi plac mie, și vinuri la limita dintre demisec și sec.
Unul dintre cele aflate la limita între sec și demisec este Individo Rară Neagră + Fetească Neagră. În spatele taninului ascundea o aromă ușor dulceagă. Aceasta aromă îi dădea o personalitate rar întâlnită de mine. Mi-a făcut o foarte mare plăcere să degust un al doilea pahar la final.
Cameo Saperavi a fost o altă personalitate a degustării, potent și aromat. Puțin mai acid, și cu tanin mai scăzut, transformând-ul într-un vin extrem de băubil. Cu o alcoolemie de 13% a fost completarea perfectă la pulpa de rață cu piure de păstârnac și morcovi. Gândul m-a dus la Eat, Drink, Sleep and Repeat!
Alegerea serii
Dintre toate vinurile degustate, cel la care mă așteptam mai puțin, a fost cel mai bun. De obicei nu îmi place când ceva vine la un pachet mare, cum este sticla de Taraboste CS+ Merlot (sec) care are 3 litri. Am fost puțin șocat când am văzut prima dată. Acesta a fost și vinul care a stat cel mai mult la decantat, lucru care întotdeauna ajută. Ma bucur să spun că a fost aproape perfect. De obicei un vin roșu, sec, are o aciditate serioasă și imediat îi simți potența, 14 – 14,5 alcoolemie. „Vinuri puternice pentru oameni puternici.” Trebuie să recunosc că faptul că îi simțeam alcoolemia nu era unul din lucrurile mele preferate.
În schimb, de această dată, am fost complet luat prin surprindere. Cu toate că are o alcoolemie de 15%, datorită acidității și taninului perfect echilibrate se simte ca un vin cu o alcoolemie de 13,5%. Este extrem de băubil, medaliat și ideal cu mâncărurile românești. Dacă friptura este șefă în casă ta, acest vin este perfect pentru ea.
Vin premium, vine ambalat în minunata cutie din poza pe care o voi repeta aici. Sunt un număr limitat de 3000 de sticle, iar noi am degustat sticla cu numărul 1283. Eu zic să vă grăbiți!
Acestea fiind spuse, dacă vreți să mai citiți și despre alte crame moldovenești care aduc laudă Moldovei, puteți citi aici.