Economisire și creditare cu CAR Top Invest

In ultimii ani am observat un trend creat in jurul ideii de economisire, de investitii, de a avea o plasa de siguranta pentru momentul in care iesim la pensie.

Acest lucru devine din ce in ce mai evident si mai necesar. Cu trecerea anilor, cresterea inflatiei, nesiguranta pensiilor si a vremurilor in care traim ne facem tot mai multe griji. Din acest motiv revin cu un nou articol despre CAR Top Invest.

Economisire la CAR Top Invest

Pentru cei care nu stiu, acronimul C.A.R. vine de la „Casa de Ajutor Reciproc”. Astfel, CAR Top invest exact asta sunt. CAR-urile se încadrează în domeniul sprijinului mutual financiar, al căror rol este de a preveni excluziunea financiară. Mai cu alte cuvinte la baza lor sta ideea de a ajuta oamenii prin intermediul creditului, iar din dobanzile de la credite sa sustina dobanzile la conturile de economie. Anul trecut am scris un articol in care am subliniat dobanda avantajoasa pe care acestia o ofereau.

Cat mai este dobanda la economisire, oferita de CAR Top Invest?

Cand am scris articolul anterior, dobanda era de 7.5% cu capitalizare. Acum, acestia se intorc in forta pentru a combate inflatia in Romania. Cum au de gand sa faca aceasta? Usor si bine!

Incepand cu data de 01.05.2023, noua dobanda cu capitalizare a crescut la 10.5% pe an. Poti spune usor ca aceasta este o crestere substantiala, care este strans corelata cu explozia inflatiei.

Acum, vine partea interesantă, care a ramas neschimbata. CAR Top Invest al cărui membru poți deveni extrem de ușor, oferă multe avantaje. Printre acestea, sunt lipsa comisioanelor la depunere, retragere, administrare, fără impozitarea dobânzii, și multe altele. Mai mult, au venit si cu varianta de economisire online. Acum totul este mult mai accesibil si usor de folosit.

La fel ca data trecuta, am avut ocazia sa adresez 3 intrebari Presedintelui CAR Top Invest, Mihai Rosculeasa.

Intrebarea 1) In urma cu cateva luni s-a descoperit ca un CAR din zona Prahova delapidase banii din conturi. Multi dintre clienti nu au putut sa isi recupereze banii pe care ii aveau depusi la ei. Ce se poate intampla in acest caz cu CAR-ul dumneavoastra?

Raspuns : „Exclusă această situație în cazul nostru! Modul de organizare al C.A.R. Top Invest nu permite apariția unor situații de acest gen.

Dar, inainte să explic de ce, membrii CAR-ului în cauză au avut câteva surse de informare, cum ar fi raportul președintelui în cadrul adunării generale, raportul directorului economic, raportul comisiei de cenzori. E greu de crezut că toți au fost înțeleși, dar să presupunem că au fost. CAR-ul acela făcea parte din uniunea județeană a CAR-urilor, acolo există specialiști pe partea de supraveghere și control. Ce au făcut aceste structuri asociative? Greu de explicat.

Vă spun cel mai bun indicator privind solvabilitatea unei case, pe care-l poate verifica oricare membru, chiar azi: dacă aud că o C.A.R. nu poate rambursa fondul social al unei persoane, o sumă mică sau mare, dacă economiile depuse nu pot fi restituite în termenul asumat de casă, atunci să nu mai stea nicio secundă pe gânduri, să depună o cerere și să retragă banii. Acolo sunt probleme.

La Top Invest stăm bine cu lichiditatea și onorăm la termen aceste retrageri. Pe lângă informarea pe care o facem în adunarea generală ordinară, membrii noștri pot verifica și din surse oficiale, respectiv de pe site-ul ANAF, date despre situația financiară. CIF-ul este 40901813. Directorul economic le stă la dispoziție oricând doresc membrii, pentru furnizarea de informații, iar președintele comisiei de cenzori emite un raport lunar despre modul în care se respectă legislația. La fiecare început de an, publicăm pe site-ul nostru rezultatele financiare, pe care membri interesați le consultă aici: https://casadeajutorreciproc.ro/rezultate

Intrebarea 2) Cum justificati cresterea dobanzii la 10,5 % si cum o puteti acoperi in aceste perioade financiare dificile?

Raspuns : „Dobânzile la economii au fost mărite de către toate instituțiile financiare, începând cu septembrie 2022. Acestea au fost corelate cu rata inflației, care a ajuns și puțin peste 16 %. A crescut proporțional și dobânda la împrumuturi. Ce este important, că această creștere nu a fost prea mare și a fost suportată fără probleme, de către solicitanții de credite. În acest moment ne aflăm într-o perioadă de echilibru, cu tendințe clare de scădere a inflației, fapt ce va determina și o scădere a dobânzii la împrumuturi. Noi, am promis membrilor că vom menține dobânda la economii de 10,5 % pe an cu capitalizarea inclusă, pentru tot anul 2023. Cei mai afectați în această perioadă au fost membrii economisitori, ei au pierdut cel mai mult, ca urmare a inflației ridicate. „

Intrebarea 3) Va ingrijoreaza situatia economica mondiala si cum poate influenta aceasta un CAR local? Ma refer la o criza bancara, care ar putea porni din USA, avand in vedere situatia din acest moment.

Raspuns : „Nu suntem îngrijorați, dar suntem atenți la tot ce se întâmplă pe piața bancară. Fluxurile noastre financiare sunt legate de persoanele fizice din România, având în vedere că CAR-rile nu derulează operațiuni cu persoane juridice, suntem într-o mare măsură protejați. Acum, avem și experiența crizei din 2010 pe care am gestionat-o profesionist, fără ca o persoană să fie afectată. Ca măsură de prevenție vom crește valoarea rezervelor statutare și a fondului de risc.”

2 comentarii la „Economisire și creditare cu CAR Top Invest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.