„Oltenia Mănăstirilor” – O carte vizuală, istorică și arhitecturală
Combinația de cuvânt și fotografie întâlnită în cartea „Oltenia Mănăstirilor” este datorată autorilor, Liana Carina Tătăranu și Nicolae Coșniceru.
Cu o experiență de mai bine de 12 ani în jurnalism și comunicare, Liana își dedică timpul și atenția asupra patrimoniului cultural din România. Cu dedicație și pasiune, a străbătut țară în lung și lat pentru a ne prezența și a documenta în amănunt mănăstirile din aceste două volume de carte.
Fotografiile, făcute de un expert în domeniu, Nicolae Coșniceru, surprind minunăția și frumusețea străveche, a unor mănăstiri care au și până la 600 de ani vechime.
Împreună, aceștia au reușit să ne prezinte 21 dintre cele mai cunoscute și importante mănăstiri oltenești.
Lansarea de carte
Sâmbătă, pe 17 decembrie cartea „Oltenia Mănăstirilor” a fost lansată la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Mitropolia Olteniei.
La acest eveniment au participat doamna viceprimar Aurelia Filip, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei și alți invitați speciali.
Oltenia Mănăstirilor – Vol. 1
În acest prim volum ne sunt descrise mănăstiri din județele Dolj, Gorj și Mehedinți. Mănăstiri istorice, cu murale impresionante și arhitecturi extraordinare. Acestea au reprezentat sufletul poporului de-a lungul timpului prin puterea interioară și forța pe care ne-au dăruit-o în mod constant prin credință.
Vom întâlni descrieri istorice în detaliu despre mănăstiri ca cea de la Jitianu, Tismana sau Topolnita. Acestea sunt însoțite și de poze explicative și descriptive, murale și arhitecturale. Totul este foarte bine structurat și aranjat pentru o mai bună înțelegere a acestor vestigii naționale.
Oltenia Mănăstirilor – Vol. 2
Volumul 2 acoperă mănăstiri din județele Olt și Vâlcea. Cine ar fi știut că în Vâlcea sunt atât de multe mănăstiri cu un istoric atât de bogat!
Am citit aici despre mănăstiri ca Brâncoveni, Cozia, Dintr-un lemn și Govora. La fel ca primul volum, acesta este plin de detalii istorice și interesante cât și de reprezentări fotografice de cea mai mare calitate.
Multe dintre aceste mănăstiri le puteți descoperi din confortul propriului cămin cumpărând cartea la un preț de 120 de Ron.
Dacă aveți o parte religioasă înflăcărată, sau dacă sunteți entuziaști de arhitectură, de fotografie, de murale, istorie, puteți începe cu aceste minunate volume. O dată ce le veți citi, veți putea alege mai bine mănăstirile oltenești pe care doriți să le vizitați.
Va pot sugera să le citiți cu un pahar de vin bun pe masă! Poate să fie un vin sfințit, de la o mănăstire, sau un vin bun românesc, moldovenesc.