Budureasca Premium la Brânzeturi cum se…cuVin #42
După aceste luni state pe sec, începem să recuperăm în forță, cu a treia degustare în mai puțin de 30 de zile. Acest proiect, Brânzeturi cum se…cuVin pornit de Asociația Bloggerilor Oleteni și DictionarCulinar.ro este extraordinar. A adus ceva nou de fiecare dată, atât ca gust și aromă cât și prezență scenică. De această dată am avut ocazia de a degusta niște vinuri de top, de la Crama Budureasca. Locația a fost una nouă, și anume restaurantul Il Calcio din Craiova. Vinurile au fost asociate ca de obicei de brânzeturi Delaco, iar atmosfera a fost caldă și primitoare. Am avut noroc de vreme bună!
Câte ceva despre Crama Budureasca
Așa cum ați ghicit deja, Crama Budureasca este o cramă românească. Este situată în inima regiunii Dealu Mare, în sudul Subcarpaților. Această zona este recunoscută pentru culturile de vită de vie, încă de pe vremea dacilor. În momentul de față este cea mai compactă zona viticolă din România, întinsă pe 275 ha. Din aceastea, 250ha au fost replantate, iar pe 25ha sunt vitele de vie veche. Înălțimile la care sunt cultivate viile variază de la 175 la 400 de metri. Situate pe Paralela 45, viile Budureasca au aceleași coordonate geografice ca regiunile Bordeaux sau Burgundy. Rezultatul, este un sol bogat în cernoziomuri și calcar, cu un potențial extraordinar de producție a vinurilor de calitate.
Cei de la Budureasca se pot laudă cu pivnițele de ultima generație contruite în 2013. Acestea se întind pe o suprafață de 5200 de metri pătrați. Au o capacitate de producție și de stocare de aproximativ 3 milioane de litri de vin. Astfel, ne putem da seama de seriozitatea, puterea de lucru și experiența celor de la Budureasca în a crea vinuri de calitate.
Aceștia au vinuri de diferite feluri și pentru diferite gusturi, de la vinuri întâlnite de în supermarket, la vinuri doar pentru Horeca. Împreună cu oenologul lor, Stephen Connely, au reușit să strângă un număr impresionant de 300 de premii pentru vinurile Budureasca. Recunoscut la nivel internațional, Stephen Connely s-a alăturat Cramei Budureasca în 2007, iar împreună au avut rezultate superbe!
Câte ceva despre Trattoria Il Calcio
Restaurantul se situează pe strada Alexandru Macedonsky, o stradă nu destul de colindată și cunoscută în Craiova. Este puțin ascuns de majoritatea resaurantelor Craiovene din centrul vechi. Il Calcio este un restaurant cu specific italian, aflat într-o casă boierească foarte frumos amenajată. În partea din față are o terasă, aranjată șic, care te duce cu gândul la vremuri apuse. Interiorul, a păstrat toate urmele boierimii și clasei superioare vechi. Arhitectură exterioară cât si cea interioară au fost păstrate și renovate cu mare grijă. Mobilierul, în ton cu arhitectura, îți da sentimentul că ai intrat într-o scenă din „O scrisoare pierdută”. Chelnerii, toți la uniformă, se transpun in peisaj. Aveți aici câteva poze că să puteți înțelege mai bine la ce mă refer.
Mâncarea a fost excelentă și a venit la momentul potrivit. De ce potrivit? După ce am degustat primele două vinuri a sosit și mâncarea. Sincronizarea a fost perfectă. Mâncarea la fel. Chiar dacă de această dată am comandat o salată, într-o încercare disperată de a ameliora efectele kilogramelor în plus, am gustat de pe la ai mei colegi. Într-un singur cuvânt, Genial!
Vinurile și cu brânzeturile asociate
Cum am spus mai devreme, binefăctorii serii au fost crama Budureasca, împreună cu Delaco. Astfel am avut ocazia să degustăm următoarele asocieri culinare:
- Premium Chardonnay + Havarti Castello
- Premium Fume + Emmentaler Delaco
- Premium Busuioacă de Bohotin + Cașcaval Sofia Delaco
- Premium Shiraz + Gorgonzola Delaco D’Exceptie
Inițial, trebuia că vinul numărul patru să fie o fetească neagră, dar cei de la Budureasca s-au gândit să ne facă o surpriză de ultim moment și l-au înlocuit cu Shiraz. Acestea sunt combinațiile de care am avut parte într-o formă vizuală.
Aleasa serii
Dintre cele patru sortimente atât de variate ca gust, textură, aspect, culoare și multe altele, am avut două favorite. Varianta nr.1 Premium Chardonnay + Havarti Castello și nr.4 Premium Shiraz + Gorgonzola Delaco D’Excepție. De ce aceste două combinații? Foarte simplu!
Chardonnay-ul de la crama Budureasca mi s-a părut cel mai bun chardonnay pe care l-am încercat până acum. Răcoritor și ușor, aromat, exact cât trebuie, mergea perfect cu Havarti de la Castello, care se topea în gură. Mirosul, textura, complexitatea brânzei harvati combinată cu aroma suavă a Chardonnay-ului a fost excelență.
În schimb, Shiraz-ul, tare, bărbătesc, puternic, sec și destul de închis la culoare, a fost fix pe gustul meu (Once you go black, you never go back!). De când am început să merg la degustări, am descoperit și m-am învățat cu gustul puternic al brânzei cu mucegai. În acest caz, a fost brânză Gorgonzola de la Delaco. Această brânză, cu un miros potent de mucegai, aspect exterior ciudat, cu mucegai albastru, gust persistent, potent și o complexitate puternică se întrepătrunde cu Shiraz-ul într-un mod de-a dreptul genial.
Din acest motiv, mă simt nevoit să aleg varianta numărul patru ca și favorita mea din cadrul acestei degustări.
Concluzii de final!
În articolul precedent, de la degustarea colecției Caii de la Letea, am scris că, nu înțeleg cum din struguri roșii se poate face vin roze. Răspunsul a venit rapid la această degustare cu numărul #42. Bobul de strugure este incolor. Culoarea vinului este dată de pielița bobului de strugure. Cu cât această pieliță stă mai mult în contact cu vinul, cu atât culoarea devine mai intensă și închisă la culoare
Pot spune că, dintre toate degustările la care am fost până acum, locația aceasta mi-a plăcut cel mai mult. Sper să diversificăm în continuare locațiile unde vom ține aceste degustări, dar aș reveni cu plăcere la Trattoria Il Calcio.
Budureasca m-a surprins plăcut cu acest Shiraz, de existența căruia nu știam până acum, iar detaliile legate de cramă sunt foarte interesante. Am aflat că această colecție, Premium are 11 sortimente!
Împreună cu potera mea, am degustat vinurile cu plăcere, am mâncat sortimente diverse, am povestit și discutat vrute și nevrute, iar per total noaptea a fost minunată!
Ca de obicei, voi încheia acest articol cu o sinteză în câteva cuvinte a vinului și brânzei asociate.
Vinul = masculinitate, brânză = plăcere, iar împreună rezultă un orgasm gastronomic!
Pingback: BNR - Banca Națională Română și zilele porților deschise - Mircea Vasiluta
Pingback: Bio Vinuri de la Domeniul Bogdan la Branzeturi cum se... cuVin #43 - Mircea Vasiluță Blog
Pingback: Sarmalele Reci în Concert la Cafe-Teatru Play - Mircea Vasiluță Blog