BNR – Banca Națională Română și zilele porților deschise

Nu cred că știați acest lucru, dar, o dată pe an, timp de două zile, BNR își deschide porțile pentru vizitatori de toate vârstele. Anul acesta zilele porților deschise au fost recent. Mai exact, pe 18 și 19 Aprilie. În aceste zile oricine putea să intre să viziteze sediile. Singurele restricții au fost să nu facem poze în care să apară camerele de filmat și exteriorul. Partea frumoasă este faptul că am descoperit o parte din istoria celei mai importante instituții financiare din țară. Mai mult, clădirea este un monument istoric cu o arhitectură extraordinară!

Eugeniu Carada este fondatorul Băncii Naționale, iar acesta a fost director în bancă din 1882 până la moartea să în 1910. 

Din punct de vedere cronologic, BNR este considerată a fi a 16-a bancă centrală din lume!

Istoria sucursalei regionale BNR Craiova pe scurt

Înființată pe baza legii nr 17/29 aprilie 1880 privind înființarea Băncii Naționale a României, care stipula: „instituirea câte unei sucursale în fiecare capitală de județ și în toate localitățile din țară unde trebuința va cere”. Astfel, a luat naștere și și-a început activitatea la 2/14 martie 1881 sucursala BNR din Craiova.

Timp de aproape 27 de ani, sucursala din Craiova a fost condusă de Elefterie Kr. Cornetti. La acea vreme, acesta era fiul unuia dintre cei mai mari negustori craioveni, un om înstărit și influent.

Inițial, sediul a fost într-o clădire închiriată pe strada Sfinții Arhangheli. Clădirea era dotată cu case de fier și mobilier specific, pentru a păstra în siguranță registrele contabile și valorile băncii.

De abia în 1888 a fost construită actuala clădire a BNR Craiova, de către Domenico Costa și Dimitrie Nedelcu. Clădirea se bucură de demisol, un parter înalt (tipic vremurilor) și pod, construită în stil neoclasic. 

Pe perioada comunistă, 1948-1990 activitatea cucursalei a fost aceea de banca comercială universală a statului român. După 1990 sucursala și-a preluat funcțiile pentru care a fost înființată, și anume de banca centrală.

În prezent funcționează ca sucursala regională a BNR.

Interiorul sediului BNR Craiova

M-am născut și am copilărit în Craiova. Primii 15 ani din viață i-am trăit într-o casă naționalizată, casă boierească. Încă de atunci mi-au rămas în minte camerele mari și somptuoase. Intrarea în camera se făcea întotdeauna pe niște uși înalte, din lemn masiv. Acesta este genul de detalii și decorațiuni specifice unei ere de mult apuse.

Acum se pune accentul pe simplism, pe aerisirea încăperilor, pe prezervarea spațiului. Camerele au 2.5 metri înălțime, nu 4 sau 5 metri ca pe timpuri. Din acest motiv, casele boierești care au supraviețuit umanității sunt vizitate cu mare drag și plăcere de iubitorii frumosului.

Interiorul BNR Craiova

În această categorie se află Sucursala BNR Dolj, categoria simplu intitulată „frumos”. Camerele înalte, pereții tapetați și cu decorațiuni din lemn. Tavanul din lemn, cu diferite forme și design-uri. Stema BNR din mijlocul camerei, se impune în fața vizitatorilor. Candelabrele maiestuoase care prezida în fiecare camera și pe holuri. Luminatorul din sala de conferințe, care vine în completarea tavanului de lemn. Stema BNR de pe fiecare bucată de sticlă din luminator. Toate aceste detalii te fac să simți o măiestrie aparte. Mă bucur că mai sunt astfel de clădiri și sper să dăinuie pentru totdeauna.

Cum am intrat și ce am văzut

Sediul din Craiova este foarte bine păzit. Pe lângă intrarea pe baza de cartelă și păzită de Jandarmeria Română sunt și nenumărate camere de filmat. Din acest motiv pozele din curtea băncii sunt interzise. De asemenea nu avem voie să postăm poze din interiorul băncii care să dea de gol camerele. La intrarea în bancă trebuie să treci printr-un detector de metale, similar cu cele de la aeroport. Mai cu alte cuvinte, securitatea este foarte importantă pentru BNR. Oare de ce? 🙂

Pentru public, nu au fost deschise toate camerele, doar intrarea, sala de conferințe și desigur seiful vechi. Sala de conferințe era încărcată cu tot felul de pliante, cu vitrine în care se aflau copii după bancnote și monede vechi. Banere care prezentau istoria băncii, a monedelor, a personalităților care au marcat trecutul băncii.

Colecția de monede și bancnote este impresionantă și acoperă o vastă perioada de timp.

Seiful, impozant și solid, păzește valorile și registrele contabile.

Dintr-un motiv bizar și mai mult ca sigur o lumina ciudată, telefonul pe care îl țineam în mâna, seamnă cu un lingou de aur. Vise frumoase…

  Vă las să explorați și alte articole din blogul meu, cum ar fi degustările de vin și brânzeturi și vă urez lectură plăcută în continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.