Bio Vinuri de la Domeniul Bogdan la Brânzeturi cum se… cuVin #43

Cum ne face plăcere să încercăm diferite varietăți de vinuri și brânzeturi, ne-am strâns iarăși sub emblema ASBO și DictionarCulinar.ro pentru a gusta niște bio vinuri! 

Pentru că ne-a plăcut atât de mult locația de ultima oară, ne-am întors cu cea mai mare plăcere la Il Calcio în Craiova. Am ajuns cu așteptări mari pentru mâncărurile pe care le-am comandat. Ce credeți? Ne-au fost împlinite așteptările? Eu zic că da!

Bio Vinuri de la Domeniul Bogdan

Vinul părea a fi bătrân și făcut de o cramă cu tradiție de zeci de ani. Așa că am fost surprins să aflu că Domeniul Bogdan a fost înființat în 2011. Atunci au plantat 154 de hectare de vie în Dobrogea, zonă bine împământenita când vine vorba de vinuri. Și mai surprinzător a fost să aflu că via lor este plantată după principiile agriculturii biodinamice.

Biodinamic? Ce mai e și asta? De vinuri Bio am mai auzit, dar niciodată de biodinamic. Așa că am ciulit urechile și am descoperit că aceste metode sunt foarte vechi și originale. Sunt cu un pas mai sus de ceea ce înseamnă Bio. Tot ce fac ei, de la cultivare, creștere, la culegere și procesarea strugurilor este fără nici un fel de aditivi, insecticide, ierbicide sau orice nenatural. Singurul lucru pe care îl folosesc este sulfatul de cupru de mină, complet natural. De-a dreptul holistică abordarea!

Citez de pe site-ul lor: „Respectul pentru Viață în toate formele ei este baza filozofiei noastre: respect pentru Natură, pentru Pământ, plante, animale, insecte, pentru mediul înconjurător, pentru oamenii care lucrează în fermă și nu în ultimul rând, pentru oamenii care consumă vinurile noastre.”

Primul vin biodinamic l-au lansat în anul 2020, colecția Pătrar. Acesta este primul vin și primul domeniu acreditat pentru viticultura biodinamică din țară.

Un lucru interesant! Vinul este ținut în vase de lemn și de beton alimentar, de diverse dimensiuni, pentru a permite micro oxigenarea vinului. Astfel am aflat că vinul Pătrar, cel biodinamic a fost păstrat în tancuri de beton de 2500 de litri.

Domnii care ne-au prezentat crama și apoi vinurile sunt oameni deschiși, vorbăreți, haioși și mai ales prietenoși. Exact ca vinul pe care ni l-au prezentat cu atâta entuziasm! Ei au reușit să creeze o atmosfera plăcută și educativă în același timp. Vlad Buruga – Somelier și Dan Cherascu – Area sales manager.

Vinurile serii împreună cu brânzeturile asociate

Cred că până acum ați început să va familiarizați cu formatul meu de prezentare. Voi încerca să mai modific câte ceva, așa că de această dată, voi prezența fiecare vin în parte, cu branzetul asociat.

Pentru început, acestea au fost combinațiile serii:

1. Cuvee Experience Rose (Feteasca Neagra + Cabernet Sauvignon) + Aperifrais Delaco

2. Premium Riesling (Rhin)  + Camembert  Ile de France

3. Cuvee Experience Sauvignon Blanc + Riesling Italian + Brie Ile de France

4. Primordial Chardonnay + Havarti Castello

5. Premium Cabernet Sauvignon + Emmentaler Delaco

6. Feteasca Neagra Patrar + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Vinul Rose

Deschiderea serii s-a făcut cu un Cuvee Experience Rose, un cupaj de Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon + Aperifrais Delaco. Ușor, light, ca atingerea unei nopți răcoroase de vară. Acest cupaj mi-a deschis apetitul. În combinația cu aperifrais a fost perfect, și papilele gustative s-au scăldat în acest joc de gusturi.

Vinurile Albe

A urmat un vin alb, Premium Riesling, despre care crama nu are voie să spună că soiul este de Rhin, dar este! Acesta a fost combinat cu un Camembert Ile de France. În continuare, nu sunt un mare fan al vinurilor albe, dar acesta m-a dat pe spate. Am simțit un gust firav de fan proaspăt, care m-a transpus în copilăria uitată de la țară. Mirosul văratic mi-a deschis simțurile, iar combinația mi-a atins amintirile cele mai plăcute.

Premium Riesling (Rhin)  + Camembert  Ile de France

Vinul cu numărul trei a fost plăcut, răcoros și echilibrat, un cupaj Cuvee Experience format din Sauvignon Blanc + Riesling Italian împreunat cu Brie Ile de France. Impactul acestuia asupra simțurilor mele a fost similar cu cel prezentat mai sus, dar nu chiar acolo. Pe lângă asta, trebuie să îmi respect părerile și să mint cu sinceritate că nu îmi plac vinurile albe. Mai nou am găsit câteva!
Această combinație a fost la fel de subtilă și plăcută ca prima.

Încă un vin, și încă un vin și așa apare și al patrulea. Un alt alb, de această dată, ceva mai puternic și mai potent. Acesta a fost un Primordial Chardonnay combinat cu cea mai delicioasă brânză și anume Havarti Castello. Această minunăție de brânză face ravagii. Este foarte gustoasă, aromată, moale și gustoasă. Se topește în gură, iar fiecare bucată se transformă în râuri de plăcere. Din păcate, gustul este atât de fin și potent în același timp, încât multe vinuri nu îi fac față. Chardonnay-ul a fost mai plăcut pe buzele mele singur decât în această combinație.

Vinul Rosu Bio

Numărul 5 a venit ca o văpaie și a dispărut fluierând. Paharele s-au umplut de fericire, și cum fericirea nu este de lungă durata nici acesta nu a fost. Nu are nevoie de introducere și era deja timpul să apară un roșu sec, potent, abstract, cu un ușor gust de cireșe negre amărui. Este vorba despre nici un altul decât Premium Cabernet Sauvignon împreunat cu Emmentaler Delaco. Vinului, nu i-aș mai fi dat drumul. După ce l-am gustat m-am dus cu gândul la picturile vechi, antice, cu petreceri pline de veselie, unde în fiecare mâna se vedea un pocal de vin roșu. Vin roșu potrivit bărbaților serioși, și gata să îl dea peste cap. Desigur, acesta nu este genul de vin pe care să îl dai peste cap. Este vinul pe care îl savurezi, care ar trebui să îți lase gură pungă (cum ziceau cei bătrâni). Senzație de „îți lasă gură pungă” nu a fost prezentă, în schimb plăcerea gustului a fost omniprezentă. Cu toate acestea pentru mine ar fi fost mult mai delicioasă un Creamy Blue de la Delaco decât Emmentaler. 

Fetească Neagră Biodinamică

Cum spun englezii „Last but not Least” am ajuns la surpriză serii. Se pare că acest vin zboară de pe rafturile Domeniului Bogdan cu viteză luminii. Așa că am fost foarte norocoi să avem parte de unele dintre ultimele lor sticle din acest sezon. Acesta a fost primul vin biodinamic din țară, și anume colecția Pătrar. Fetească neagră însoțit de Grana Padano Delaco D’Excepție. Vinul, excepțional, suav, atent, grijuliu, dar în același timp puțîn dur și gata să te altoiasca că un lup grijului care își apară puiul. Aromă intensă și gustul de prune uscate, aciditatea crescută și alcoolemia de 14.4-14.7% au venit pe neașteptat. Nu am mai avut parte de vinuri așa de puternice și care să ajungă la o astfel de alcoolemie fără nici un fel de ajutor. Cu toate că este un vin destul de tare, s-a simțit că o atingere fină. Este un vin ideal pentru cei care le plac un gust potent, puternic, dar în același timp suav și atent. Combinația cu Grana Padano mi-a plăcut, a fost frumos accentuat gustul vinului de brânză, dar căutam altceva. Poate un Roquefort!

Alegerea Serii

Dintre toate cele 6 sortimente trebuie să aleg unul singur. Nu este întotdeauna cea mai ușoară decizie, dar cineva trebuie să o ia! :)))
La început a fost mai greu, pentru că așa cum bine știți, sunt un fan vin roșii, puternice, seci. Cabernet-ul Sauvignon și Feteasca Neagră Pătrar mi-au desfătat gustul și mi-au antrenat papilele.
Cu toate acestea, vinul care m-a făcut să mă simt iarăși copil a fost varianta a două. Varianta care m-a transpus în trecutul copilăriei. Mirosul de fân proaspăt, gustul intens, cu o alcoolemie destul de ridicată de 13% și o aciditate medie, de 5.4 m-au convins aproape instantaneu. Combinația cu brânză care s-a topit pur și simplu în gură a fost minunată. O explozie de gusturi și de simțuri pe care uneori nici nu știi că le ai. Le-ai mai experimentat în trecut dar au fost prea bune pentru a crede că le vei mai întâlni. Cu toate astea, uite că se întorc, și le regăsești în cele mai interesante moduri. Din acest motiv, și fără să mă gândesc a două oară, acesta a fost vinul serii pentru mine și combinația perfectă. Premium Riesling în combinație cu Camembert Ile de France.

Cuvinte de încheiere

Pentru a două oară, porțile ne-au fost deschise de către Trattoria Il Calcio Craiova, o locație extraordinară, inspiranta și plăcută. O servire de excepție și mâncare excelentă. Vă las aici câteva poze cu ce s-a servit, poate vă trezesc pofta. Dacă sunteți curioși puteți lasă un comentariu cu ce credeți că a mâncat gurmandul de mine!

Acestea sunt doar câteva dintre bunătățurile servite la Il Calcio. Vă sugerez să le încercați. Ultima oară când am fost aici am avut o altă degustare de la o altă cramă. Dacă sunteți curioși să aflați care, apăsăți aici!

Acum trebuie să închei povestea despre această experiență inedită cu vinuri bio și biodinamice de la Domeniul Bogdan. Trebuie să mărturisesc că, am fost reticent prima dată când am auzit de vinuri Bio, dar mă bucur că le-am încercat. Băieții de la Domeniul Bogdan, împreună cu vinurile lor m-au făcut să privesc cu alți ochi ideea de vinuri Bio. Mi-au deschis mintea la noi gusturi și combinații. Sper să ne întâlnim și cu alte ocazii! 

   Pentru încheiere, ca de obicei voi încerca să descriu totul în doar câteva cuvinte. Hai să încercăm! Vinul = bio diversitate, brânză = tandrețe iar împreună formează gusturi de neuitat!

One thought on “Bio Vinuri de la Domeniul Bogdan la Brânzeturi cum se… cuVin #43

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.