Atat de Fin, atat de Boem ca un Cristal Bohemia

De ce Bohemia?

Auzind pentru prima data de Cristal de Bohemia am plecat cu gandul la originea cuvantului.

Cand eram mic l-am auzit de multe ori, boem, pictor boem, sau scriitor boem si nu stiam exact ce inseamna. Pana la urma, cu mintea mea de atunci, cand Wikipedia era inca un vis, am considerat ca are legatura cu natura artistica. Ma bucur acum, cand observ ca aveam dreptate si consider ca acest cuvant este ideal pentru a descrie unele opere de arta facute din sticla si plumb (plumbul fiind folosit pentru a mari difractia luminii prin sticla si a face sticla mai maleabila).

Originea Cristalului de Bohemia

Se pare ca originea cristalului de Bohemia este dintr-o zona numita Bohemia si Silesia, care acum fac parte din Republica Ceha. Acolo, productia de obiecte din sticla este atat de inradacinata si traditionala, incat au facut muzee pentru ele. Cea mai veche piesa expusa dateaza din jurul anului 1250. (Multumesc Wikipedia)

Un exemplu de astfel de arta poate fi gasita in aceasta poza, care mi-a placut foarte mult, facuta de Jenny O’Donnell si care dateaza de pe la 1900.

Jug in Bohemia, Karlsbad (Karlovy Vary) by L. Moser & Sohne (ca 1900)

Cum te face sa te simti cand folosesti Cristal Bohemia?

In copilarie nu prea vedeai cristalul, era scos doar la evenimente importante si atunci copiii nu prea aveau voie sa le foloseasca, tocmai pentru a nu le sparge. Si acum imi aduc aminte paharele din cristal cu piciorul alb, transparent si cupa rosie. Niste desene si forme meticuloase le brazdau sticla, mai grele decat un pahar obisnuit iar cand il tineam in mana mea de copil, ma faceau sa ma simt ca un urias, care are toata lumea la picioare. Desigur, acest sentiment a disparut repede, cand am scapat unul, acesta s-a spart si nu am mai avut cum sa scap de o mustruluiala rapida, care a aparut de nicaieri, parca un ninja mi-a tras una peste fund, „De ce te jucai cu el? Nu stiai ca nu ai voie?”. In acel moment lacrimile mi-au brazdat obrazul exact ca formele ce brazdau sticla paharelor de cristal.

Acum, privind in urma, trebuie sa recunosc ca inca nu am nici un set de pahare de cristal Bohemia sau alt tip. Cu toate astea, de fiecare data cand merg la ai mei parinti, cu orice ocazie dau iama in ele si imi place sa beau un vin bun impreuna cu tatal meu din ele. Cand fac asta, parca o rafinete usoara ma atinge si pentru un moment nu mai fac parte din clasa de mijloc, ci sunt aproape de milionarii in euro la care cu totii aspiram sa ajungem.

„A fi sau a nu fi? Asta e intrebarea!” Cristal Bohemia sau alt Cadou?

Luand parte la mai multe degustari de vinuri in ultimii ani impreuna cu ASBO sau Asociatia Bloggerilor Olteni am ajuns sa aflu ca gustul si calitatea vinului sunt totusi strans legate de calitatea paharelor si a decantoarelor folosite. Din acest motiv, consider ca un cadou excelent pentru un iubitor de vinuri bune sau unul de whiski-uri aromate, poate fi ori un set de pahare cristal Bohemia ori un Decantor cristal Bohemia. Cum gusturile mele sunt ceva mai simple acestea sunt paharele care imi fac cu ochiul.

Decantorul este unul dintre lucrurile pe care l-as lua cu siguranta si pentru mine. Imi place whisky-ul, cu cat mai vechi si mai scotian cu atat mai bine.

Decantor Whisky Cristal Bohemia
Decantor Whisky Cristal Bohemia

Concluzii de final

Pentru a incheia acest articol o sa fac o mica comparatie. Poate stiti jocul Piatra, Foaie, Foarfeca, unde ca si exemplu, piatra bate foarfeca, cam asa as descrie eu Cristalul de Bohemia, acesta pur si simplu bate sticla normala. Consider ca este o placere inedita sa folosesti cristalul la masa. Senzatia pe care o ai cand esti la o masa aranjata asa cum trebuie, cu toate tacamurile, fata de masa alba, toate furculitele, linguritele si cutitele aranjate intr-o simetrie perfecta, completarea se poate face doar cu un pahar de cristal de calitate si cu istorie, cum sunt cele Bohemia.

Acestea fiind spuse, va urez o seara frumoasa sau o zi usoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.